Sukellustukialus Deko

Sukellustukialus Deko vie seuran jäsenet merelle

Sukellusseura H2O:n tukialus Dekon toiminta-alueena on koko Suomenlahti. Alku- ja loppukesän alus tukeutuu pääasiassa Helsinkiin, Herttoniemeen. Keskikesällä retket suuntautuvat Saaristomeren sukelluskohteille.

Deko on teräsrakenteinen alus ja se on varusteltu sukelluskäyttöön. Aluksella on normaalien merenkulkuvarusteiden lisäksi 200/300 barin ilmantäyttöjärjestelmä, tietokoneavusteinen navigaatiovarustus ja apuvene. Aluksen viihtyisyyttä lisää puulämmitteinen sauna.

Kone ja aluksen keskuslämmitys toimivat dieselillä. Keittiön liesi, uuni ja jääkaappi ovat nestekaasukäyttöisiä. Aluksessa on maasähköliitäntä ja invertteri. Pienten verkkovirtaa käyttävien laitteiden kytkeminen aluksen sähköjärjestelmään on mahdollista. Esimerkiksi puhelimen tai lampun lataus onnistuu myös merellä.

Kalastusaluksesta sukelluskäyttöön

Deko on sukellusseura H2O:n omistama. Alun perin se on rakennettu kalastuskäyttöön vuonna 1979. Vahva ja ketterä alus on jäävahvistettu ja varustettu kääntyvällä tunnelipotkurilla.

Alus muutettiin 1980-luvun lopulla kalastuschartereiden tukialukseksi. H2O:lle Deko hankittiin vuonna 2002. Aluksen pituus on 14 metriä, leveys 4,75 metriä ja syväys noin 1,8 metriä.

Dekolle majoittuu isompikin ryhmä

Peräkannen alla sijaitseva 250 hevosvoiman dieselmoottori antaa alukselle 8 solmun vauhdin. Vuodepaikkoja Dekolla on 13 ja päiväretkille mahtuu enimmillään 20 osallistujaa.