H2O VIVA!:n sukellusretki Sardiniaan (2015)

H2O VIVA Sardinia w lights

Päivitys 5.8.2014: jäsenistön pyynnöstä retki siirtyy ensi vuoden 2015 puolelle. Alustavasti mahdollisia ajankohtia ovat huhti/toukokuu 2015 tai syyskuu 2015. Jos olet kiinnostunut retkestä, laita tieto itsestäsi allekirjoittaneelle, niin pidän sinut ajan tasalla.

Seuran H2O VIVA! video- ja valokuvausjaos järjestää ikimuistoisen kuvausretken Sardinian kirkkaisiin avovesiin, hylkyihin ja etenkin luoliin. Muistathan, että H2O:n vuosijuhla järjestetään lauantaina 20.9.2014. Jo seuraavana päivänä su 21.9. lähdemme Sardinian itärannikolle pieneen idylliseen Cala Gononen kylään italialaisten herkkupatojen ääreen.

Reissu sopii sekä tekniikka- että harrastussukeltajille. Tarkoituksena on saada ainakin yksi kuvaava luolatiimi kasaan siten, että voidaan koko viikko sukeltaa ja kuvata luolia.

Myös avecit ja perheet ovat tervetulleita, sillä alueella riittää retkeily-, pyöräily-, vaellus-, kanootti-, rantalöhöily-, ravintola- yms. mahdollisuuksia. Alueella on upeita tippukiviluolastoja pintaporukalle.

Huom. useissa tämän alueen luolissa on ainakin luolan alussa avovettä päällä, mikä mahdollistaa snorklailun ja avovesisukeltamisen (OWD/AOWD) 2-20 metrin syvyyksissä osittaisessa päivän valossa luolasukelluskoulutuksen omaavan oppaan johdatuksella.  Tässä on erinomainen tilaisuus avovesisukeltajalle päästä tutustumaan visuaalisesti upeisiin luoliin (niiden alkupäästä).

OWD/AOWD-luokituksella avovesisukellusta luolan sisällä:

H2OVIVA2014sukellus_avovesiluolassa

kts. esim. http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/cavern-divesites/grotta-smerelda

http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/cavern-divesites/grotta-del-fico

http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/cavern-divesites/grotta-bel-torente

Hylkysukellusta:

H2OVIVA2014sukellus_hylky

kts.  http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/wreck-divesites/kt-12

Luolasukellusta:

H2OVIVA2014sukellus_luola

kts. esim. http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/cave-divesites/del-fico

http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/cave-divesites/bel-torrente

http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/cave-divesites/cala-luna

http://www.protecsardinia.com/uk/dive-sites/cave-divesites/bue-marino

Luolasukeltajat pääsevät ihailemaan näitä tippukivi- ja karstiluolia pitkällekin, sillä täältä löytyy 17 kilometriä narutettua luolaa! Eri luolista löytyy syvyyksiä 10…30 metriä ja vaativille yli 80 metriä. Löytyy myös tutkimattomia luolia vähän kauempaa. Yksi porukka teki parin päivän sukelluksen…

Tässä vielä videoesimerkkejä vähän pienemmästä luolajärjestelmästä:

http://vimeo.com/r4e/grotta-del-fico

(tässä on luolan sisällä avovettä päällä videon kohdissa 0:00 – 2:30 ja lopussa 14:20 – 16:58)

ja Slawek Packon kuvaamia videoita vähän pidemmistä/isommista luolajärjestelmistä:

Utopia: http://vimeo.com/29333670

Cala Luna: http://vimeo.com/30720085

Bel Torrente: http://vimeo.com/29916478

Bue Marino: http://vimeo.com/29088817

Nämä kaikki ovat syysretkemme kohteita!

Meille (H2O) on varattu oma vene, johon mahtuu 8 tekniikka- tai 10 virkistyssukeltajaa. Keskuksen toinen vene on ko. viikolla sveitsiläisen seurueen käytössä.

 

Muu toiminta

H2OVIVA2014muu

Lisäksi kaikkina päivinä sukeltajien seuralaiset (ja sukellusten välipäivinä sukeltajatkin) voivat nauttia erilaisista kylän ja sen lähistön muista harrastusmahdollisuuksista kuten:

  • Mountain bike -retkeilyä
  • Kajakkiretkeilyä
  • Snorklausta luolassa
  • Trekkaamista Gorroppu-kanjonissa
  • Tippukiviluolavierailut (kuivana)
  • Kuivaluolakiipeilyä
  • Rantalöhöilyä kylässä/läheisillä rannoilla
  • Rantalöhöilyä venematkan päässä kaukaisilla yksinäisillä rannoilla
  • Vierailua nähtävyyksillä, maatiloilla jne.

Majoitus

Hotelli La Playa on pieni intiimi yhden perheen pitämä hotelli. Sukelluskeskus toimii hotellin yhteydessä.

H2OVIVA2014majoitus

Majoituksen hinnat löytyvät täältä:

http://hotel-laplaya.it/prenota/listino-prezzi-2014/

Matkamme 21.9.-28.9.2014 ajoittuu edullisimmalle hintakaudelle ”BASSA”, jolloin yhden hlön huone maksaa 55€/yö, kahden hlön huone 80€/yö ja kolmen hlön huone 95€/yö. Hinnat sisältävät aamiaisen. Myös perhehuoneita on saatavilla. Jos haluat yöpyä edullisesti, voit jakaa huoneesi toisen h2o-laisen kanssa. Mikäli ryhmämme koko aveceineen/perheineen on vähintään 15 henkilöä, saanemme vielä 10% alennuksen majoitushinnoista.

Hotellin kautta saa myös puolihoitoa ja täyshoitoa pienestä lisämaksusta. Toisaalta ruoka-annosten listahinnat hotellin ravintolassa pyörivät kympin paikkeilla ja kylässä on parikymmentä muuta hyvää ravintolaa, joten valinnan varaa riittää. Hotellin ravintolasta saa aamiaisen yhteydessä tilattua sukelluspäiväretkille ja miksei muillekin retkille muutaman euron hinnasta pienen piknik-paketin, jossa on pikkupatonki haluamillaan täytteillä, hedelmä ja juotavaa.

Majoitusvaraukset saa välitettyä minun kauttani, niin kenenkään ei tarvitse harjoitella italiaa.

Lisätietoja majoituksesta löytyy täältä:

http://www.hotelaplaya.it/

 

Protec Sardinia

Protec Sardinia on nimenomaan päätoiminen luolasukellusoperaattori, vaikka heidän sivuiltaan löytyy muitakin kursseja kuten RB, SM jne. Viikkomme aikana (tai sitä ennen tai jälkeen) on mahdollista suorittaa kaikkia IANTD ja NACD-luolakursseja ja/tai kerrata näiden taitoja kokeneen opettajan kanssa. Itse suoritin Intron ja Full Caven täällä vuosina 2011 ja 2012. Olin erittäin tyytyväinen kurssien tasoon ja harjoitteiden vaatimuksiin sekä opettajien pedantteihin vaatimuksiin hyvistä/turvallisista suoritteista.

Avovesisukellus maksaa sinkkutankilla 39€, hylkyyn 45€ ja cavern-alueelle 45€ (oppaan kera). Luolasukellukset maksavat 80€/kpl, jos sukeltaa vain yhden luolan päivässä, tai 60€/kpl, jos sukeltaa kaksi luolasukellusta päivässä. Lisäksi tulee polttoainelisä 15€ kohteista, jotka ovat Grotta-del-Ficon etäisyydellä tai kauempana. Jos aikoo penettää stagella pidemmälle kuin tuplat sallii, tulee penetyksestä 20€ lisämaksu per stage.

Kaikkien sukellushintojen päälle tulee vielä välinevuokra: sinkkupullo 10€/päivä tai tuplat 20€/päivä sekä ilmatäyttö 4€ sinkkupulloon tai 8€ tupliin. Keskukselta saa toki myös nitroksia, trimiksiä ja sofnoa.

kts. hinnasto:

http://www.protecsardinia.com/uk/prices/dives-gas-sorb

Huom. sukellusten hinnat ovat samat oppaan kanssa tai ilman. Tämä koskee myös luolia. Mielenkiintoiseksi hinnoittelun tekee se, että operaattorilta pystyy saamaan henkilökohtaista kertausopetusta hintaan 150€/päivä kahdella luolasukelluksella. Vertaa tätä kahteen luolasukelluksen hintaan 2 x 60€ = 120€.

Lisätietoja operaattorista saksaksi ja englanniksi löytyy täältä:

http://www.protecsardinia.com/uk/

 

Lennot

Sardiniassa on kolme isompaa lentokenttää: Olibia, Alghero (jonne on seuramatkoja) ja Cagliari. Olibia on lähimpänä Cala Gononea. Itse olen aiemmin varannut lentoni http://www.kilroy.fi/ kautta, mutta kukin varatkoon parhaaksi katsomastaan paikasta. Lisäksi omaa matkaansa voi pidentää kummasta tahansa päästä muulla omatoimimatkailulla Sardiniassa.

Lufthansalla on useita vaihtoehtoisia yhteyksiä yhdellä välilaskulla Helsingistä Olibiaan. Mukavin näistä on se, joka saapuu 14:05 Olibiaan, sillä silloin pääsee vielä valoisaan aikaan hotellille ja kerkeää hyvin laittaa sukellusvälineitä kuntoon seuraavan päivän sukelluksille. Tosin lähtö on aamulla Helsinki-Vantaalta klo 06:35. Tätä 15.6.2014 kirjoittaessa edestakainen lento maksaa 322€ per henkilö. Lufthansalta saa kohtuulliseen hintaan urheiluväline/lisälaukkukapasiteettia. Paluumatkalla en edes joutunut maksamaan lisämaksua. 🙂

Kotimainen Finnair on toinen vaihtoehto. Finnairilla pääsee Roomaan ja sieltä vaihto Meridiana-lentoyhtiöön loppumatkaa varten. Lähtö klo 07:50 ja perillä 15:30. Jos saa pisteitä käytettyä, tämä voi olla edullisempi vaihtoehto. Itse lensin kerran näin, mutta valitettavasti matkalaukut jouduin kuljettamaan itse Roomassa uudelleen check-iniin. Ja vaikka IATA-säännöt ja Finnair muuta väittivät, piti lisälaukun maksu suorittaa uudelleen.

 

Siirtymät lentokentältä

Kokonaiskustannuksiin vaikuttaa siirtymä Olibiasta Cala Gononeen, mutta ko. kulun voi jakaa kavereiden kesken. Vaihtoehtoina on joko omatoiminen auton vuokraus lentokentältä tai hotellin järjestämä kuljetus. Hottelin kuljetus maksaa yhteensä 220€ edestakaisin 1-3 hlöltä tai yhteensä 260€ edestakaisin 4-8 hlöltä. Jos mahdollisimman moni tähtää 14:05 tai 15:30 saapumiseen, saamme näitä siirtymäkustannuksia jaettua ja pienennettyä. Suurin osa itse siirtymästä on moottoritietä pitkin.

kts.  http://www.protecsardinia.com/uk/prices/airport-transfers

 

Summittaiset kokonaishinnat

Sinkkutankkimiehelle/naiselle 10 avovesisukelluksen viikko h2o-laisen kanssa jaetussa 2 hlön huoneessa maksaa: 322€ lennot, n. 40€ siirtymät (olettaen 6-7 hlöä samassa yhteiskuljetuksessa), 280€ majoitus, 530€ sukellukset pulloineen ja kaasuineen = yhteensä noin 1172€. (Tai omalla 1 hlön huoneella 1277€).

Vastaavasti mahdollisen avecin kustannukset ovat: 322€ lennot, n. 40€ siirtymät (olettaen 6-7 hlöä samassa yhteiskuljetuksessa) ja 280€ majoitus 2 hlön huoneessa = yhteensä noin 642€.

Tuplatankilla (olettaen että sama täyttö riittää 2 sukellukselle) 10 avovesisukelluksen viikko maksaa: 322€ + 40€ + 280€ + 530€ = samoin yhteensä noin 1172€.

Tuplatankilla 10 luolasukelluksen viikko (täysinäiset tuplat per sukellus) maksaa: 322€ + 40€ + 280€ + 880€ = yhteensä noin 1522€.

Kyseessä on yhteismatka eikä valmiiksi paketoitu seuramatka. Kukin huolehtii omista lentolipuistaan ja laskuistaan. Mutta majoitus- ja sukellusvaraukset saa hoidettua minun kauttani. Kaikki hinnat on esitetty sitoumuksetta.

Kyselyt ja ilmoittautumiset pyydän suoraan minulle (kts minun yhteystiedot toimihenkilöiden puolelta). Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta kuitenkin siten, että vähintään yksi kuvaava full cave –tiimi saadaan kasaan.

Toivon (edes alustavia) ilmoittautumisia Juhannukseen mennessä.

Tervetuloa!
Richard Eller

 

 

Tässä kutsussa esitetyt kuvat ovat Protec Sardinian, Hotel La Playan ja heidän yhteistyökumppaniensa omistamia/lisensoimia. Tätä kutsua varten on pyydetty ja saatu kirjallinen lupa kuvien käyttämiseen.